lördag 2 februari 2013

Vila i Frid Gabriel "Gubb" Åberg

Detta inlägg började jag skriva för ett tag sedan nu. Jag har fortsatt att skriva på det i flera olika omgångar men har hela tiden känt att jag kört fast eller att jag inte får fram rätt ord, men idag bestämde jag mig för försöka få fram rätt ord...

Med åren så har jag lärt mig att stänga av känslor och istället förtränga jobbiga händelser med att låta det vara och istället lägga min energi på annat. Just detta känner jag nu att jag gjort sedan en tid tillbaka då jag fick reda på att en vän som jag även jobbat med inom musiken gått bort.

Denna person är enligt mig och många andra en utav Göteborgs största profiler inom Svensk Hip Hop. För några helger sedan ordnades det en minneskonsert för att hedra minnet utav Gabriel Åberg som blev känd som rapparen och artisten Gubb. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att besöka Göteborg i samband med denna konsert och detta ångrar jag djupt idag när jag sitter och kollar på alla videon som dykt upp på nätet från denna kväll. Det verkar ha varit en fin och bra stämning hela kvällen och jag tycker att Kristjan "DJ Kristus" Frederiksen gjorde ett riktigt bra jobb som styrde upp allt detta! Även Gabriels familj verkade uppskatta detta vilket självklart gör mig glad samtidigt som jag beklagar sorgen till hans nära vänner och framförallt hans familj.

När jag fick beskedet om Gabriels "Gubb" död så var jag på jobbet då vi hade inventering och redan under Lördagen började det helt plötsligt komma in sms och meddelanden via Twitter och Facebook där folk frågade om det var sant att rapparen Gubb var död...
Till en början så svarade jag inte ens på dessa frågor då jag bara ville låta det vara och såg det som ännu en rykte som hade startats ute på nätet och eller på gatorna i Göteborg. Men efter några timmar när jag kollade in på Facebook och Twitter så förstod jag att detta måste vara något mer än en nytt rykte som hade startats. Jag fick då ganska snabbt bekräftat av en gemensam vän i Göteborg att det tyvärr var sant att Gubb hade gått bort under Lördagen. När jag fick detta bekräftat så blev jag först självklart chockad men fortsatte ändå att bita ihop och jobbade vidare under Lördagen och sedan på Söndagen så det var inte många som märkte att jag faktiskt var ledsen. Men som jag nämnde tidigare så har jag lärt mig genom åren att stänga av känslor så det var i stort bara min flickvän här hemma och gemensamma vänner till Gabriel "Gubb" som jag hade kontakt med som märkte att jag sörjde och försökte smälta allt då jag var chockad i ett par dagar efteråt. Nu var verkligen sant att Gabrial "Gubb" Åberg" hade gått bort.


Gabriel eller Gubb var en utav de artister som jag arbetade närmast med under sista tiden jag bodde i Göteborg. Jag började hoppa in som DJ åt honom några gånger då hans vän och ordinarie DJ - Kristus inte kunde eller fick förhinder. Kristus är för övrigt en utav de DJ´s jag inspirerades mest av när jag själv var yngre.

Jag minns första gången jag stod på en scen som DJ åt Gubb i Göteborg. Tyvärr så minns jag inte vilket ställe det var men jag vet att PstQ också skulle vara med på denna spelning och gästa Gubb på den klassiska låten "Orala Steroider". Så här i efterhand så kan jag avslöja att jag sällan varit så nervös inför en spelning jag var denna kväll. Efter showen så var jag inte speciellt nöjd med min insats eftersom jag hade så höga krav på mig själv inför denna spelning. Fast Gubb peppade upp mig ganska snabbt och var jag inte tillräckligt full på scenen så såg han till att jag blev det efteråt både backstage och på efterfesten... Efter denna spelning så blev jag mer och mer involverad i hans bolag illizit muzik och vi började bland annat planera att det var Gubb och illizit muzik som skulle släppa uppföljaren till mitt mixtape "Rimslakt" som släpptes 2002. Senare så blev det ganska naturligt att var Gubb och folket runt illizit muzik som jag börja umgås med allt oftare även utanför musiken.

Under den här tiden av mitt liv så var det musiken som gällde och allt kretsade kring detta - även mina inkomster. Men under just denna tid så mådde jag även ganska dåligt och var väl inne i någon slags deprision på grund av olika anledningar. Oavsett vilka historier det finns om Gubb, så var ju Gabriel känd för att vara en glad och positiv person även om han själv mådde dåligt. Han var bra på att prata och även en bra lyssnare så han var en utav de personer som hjälpte mig att må bättre.
Det finns en historia om Gabriel "Gubb" som jag själv aldrig kommer att glömma.
Det var en kväll då han märkte att jag mådde som mest dåligt då jag kommit tillbaka till Göteborg från min gamla hemstad. Jag tror att vi var hemma hos honom när min telefon började ringa oavbrutet men eftersom jag undvek att svara så frågade han ju vad det handlade om. När han fick höra var det var som gjorde att jag vara så nere så tog han väl lite egna inistativ ringde upp personen som ringt. Efter det samtalet så var han lika glad som vanligt men jag minns att just detta samtal satte punkt för en jobbig och påfrästande period i mitt liv och detta kommer jag alltid tacka honom för. Efter denna händelse så började jag må bättre och bättre. Men jag kände ändå att det var något som fattades. Tråkigt nog så kom jag fram till att Göteborg inte var tillräckligt långt bort från mina tidigare problem och vissa människor. Ganska plötsligt fick jag flera olika erbjudanden som jag kände att jag inte kunde tacka nej och detta innebar att jag var tvungen att ta ett snabbt beslut, börja tänka på mig själv och lämna mycket bakom mig för att flytta till Stockholm. Nu i efterhand så känner jag nog att var det bästa jag någonsin jag gjort. I samband med att jag flyttade så valde att jag att klippa banden med väldigt många människor. Fast en utav de få personer jag höll kontakten med från Göteborg och framförallt inom musiken var just Gabriel "Gubb" Åberg.
Jag försökte arbeta vidare med illizit muzik och sprida namnet i Stockholm, och jag och Gabriel uppdaterade varande med jämna mellanrum via telefon om vad som hände i Göteborg och även om hur det gick för mig här uppe. Vi försökte även ses de få gånger jag var nere eller då han kom till Stockholm. Efter att jag börjat få ett helt nytt liv i Stockholm samtidigt som han fortsatte att leva sitt liv i Göteborg så tappade vi tyvärr kontakten mer och mer... Den kontakt jag hade med honom de senaste åren var genom hans musik och de minnen jag fått dela med honom under tiden i Göteborg.

Här är en video vi både två medverkade i under tiden jag jobbade med illizit muzik:


För ett månader sedan så fick jag ett par mail och meddelanden från honom där han frågade hur det gick med allt. Jag fick då goda nyheter av honom att han själv gjort vissa val i livet. Vi bestämde att vi skulle försöka träffas och ta upp kontakten igen då jag berättade att jag hade par resor inplanerade till Göteborg och min hemstad (Trollhättan) som ligger utanför Göteborg. Tiden rann iväg och jag hade fullt upp med jobb och min nya familj i Stockholm. Min tanke var ju att jag skulle göra en resa med just min sambo och son till Göteborg. Tiden gick som sagt och två helger innan jag hade planerat att vi skulle åka ner till både Göteborg och min hemstad så fick jag det tråkiga besked att Gabriel "Gubb" Åberg tyvärr hade gått bort.

Videon till "Död man står" var den sista videon som släpptes med Gubb:


1 kommentar:

Johan aka Mayornas, Illizit Muzik Gbg, Sweden. sa...

Tack Johan för din vänskap, allt ditt stöd, hårda jobb och denna väldigt ärliga och fina artikel.

Kan säga att vi alla, men särskilt Gubb och jag har saknat dig och allt du förde med dig till bordet sedan du lämnade Götet.
Men samtidigt var vi alla härifrån väldigt glada att blev bättre sedan Sthlm blev din nya bas, kanske var det dit man själv skulle flyttat till redan för länge sedan som vi som unga snackade om, både för sin egen skull och för musiken, för Gbg har ju vart upp och ner som du vet. Men som Almighty Rso sa en gång: Before you can represent somewhere else, you must represent your hometown.

Men hoppas du och jag hörs och ses snart, kommer upp till Sthlm i vår så då kan jag holla, gör även du så när du kommer förbi Gbg, vi har ju även respektives kontakt info, holla ok.

Sköt om dig och ha det bäst min kära vän, one love.

Mvh Johan aka Mayornas, Illizit. Muzik (Last. Men Standing).

Ps. Vi måste hålla Gangsta G's minne och musik levande, jag är full av energi och har en massa idér, många andra överallt känner på samma sätt och är med till 100%, rap som reggae och där i mellan, detta kan bli något stort och fint att minnas G och hans storhet, behöver väl egentligen inte ens fråga dig om man kan räkna med din del, det är väl givet.,