söndag 17 februari 2013

Kartellen feat. Thorsten Flinck "Ett Bättre Liv"


Aktuella med uppträdande på Kingsizegalan nästa vecka släpper nu Kartellen ny musikvideo/singel från albumet “Ånger & Kamp”.

Musikkollektivet Kartellen bildades i en fängelsebunker av Leo ”Kinesen” Gonzalez och Janne Babyface. Året var 2008 och de kände att Sverige behövde riktig, verklighetsbaserad hiphop. Inspirerade av nittiotalets råa östkust rap började de göra musik. Förutom att fylla ett gap på den svenska hiphop scenen, blev musiken ett sätt för medlemmarna att ta sig igenom tiden i isolering.

Sommaren 2008 gjorde Kartellen, med Sebbe Staxx och Kaka, sitt första uppträdande som förband åt rap-legenden Ice Cube. Efter ett uppmärksammat reportage i modemagasinet Rodeo blev Kartellen bandnamnet på allas läppar. Aftonbladet uppmärksammade också Kartellen med en helsida, och inom några veckor hade bandet över en miljon lyssningar på Myspace. Plötsligt var Kartellen Sveriges mest omdebatterade hiphop grupp. Det gjordes radioprogram och skrevs spaltmeter i SvD, DN, Nöjesguiden och olika bloggar. Många provocerades av Kartellens råa stil och bakgrund, men ännu fler skrev positivt. Kartellen blev ett band att älska eller hata. Polisens uppmärksammade försök att stoppa Kartellens spelningar och alla skriverier drev på bandets popularitet som bara blev större och större. Ar 2009 gjorde Kartellen, trots att Sebbe och Kinesen satt i fängelse, succé på Hultsfred. Sen dess har även Maskinisten tagit plats som stående medlem i kollektivet. Kartellen släppt flera uppmärksammade videos och låtar på Youtube som sammanlagt fått över 15 miljoner klick till dags dato.

Kartellens texter handlar ofta om det kriminella livets baksida där paranoian styr och svek och droger splittrar vänner och familjer. Om föräldrar som inte får uppleva sina barns uppväxt för att de sitter i fängelse. Om ständiga trakasserier från polisens som visar på en avgrund av misstro – från båda hållen. Om segregation och utanförskap. Om känslan att vara diskriminerad och känna sig mindre värd. Om klassamhället.

I slutet av november släpptes Kartellens första album ”Ånger & Kamp” genom Soblue Music och Universal Music. ”Ånger & Kamp” är producerad av internationellt verksamme producenten Stress (Roc Nation). Singlarna ”Mina områden” och ”Ställ dig upp” har spelats friskt bland fans och firat framgångar på Spotify och andra digitala kanaler.

Nu släpper Kartellen den tredje singeln “Ett Bättre Liv” med rikskände dramatikern Thorsten Flinck som gästar på låten med ett laddat budskap.

Se videon, Kartellen ft Thorsten Flinck “Ett Bättre Liv”:


Källa: Kingsize Magazine

Inga kommentarer: