söndag 3 juni 2012

3 Ess – Outgivna klassiker 1 (1995) och Outgivna klassiker 2 (1998)

Via Whoa.nu kan vi nu läsa om gruppen 3 Ess som idag är en ganska bortglömd grupp men var under mitten, men också slutet av 90-talet, något väldigt vackert och högaktuellt inom svensk hiphop. Det var en grupp som låg på dåtidens kanske hetaste bolag tillsammans med Breakin’ Bread. Bolaget hette Rooftop, ett bolag som också hade Infinite Mass, Goldmine, Sherlock och Most Wanted-samlingarna till sitt stall.

Med ett sound i mitten av 90-talet inspirerat av grupper som Cypress Hill och House of Pain skilde 3 Ess sig från Just D som hade lämnat sitt Public Enemy-inspirerat sound och gått pop. På andra skivan då rapparen Gubb tillkommit hör man istället tydliga east coast-influenser när det gäller beatsen. 3 Ess valde på den här tiden att gå mot strömmen och rappa på svenska trots att Infinite Mass, Ayo, Ro-Cee, Sherlock med de flesta andra rappare höll sig stenhårt till engelska.

Gruppen bestod i sin grundform av Racklass, Kristus, Dan och Max. Men efter första skivan hoppade Dan och Max av gruppen och man tog in Gubb som MC tillsammans med P.S. Idag jobbar Dan som brandchef medan Max arbetar som polis. Kristus arbetar fortfarande med egen musik på egen label medan Gubb snart via Whoa.nu är aktuell med sin efterlängtade skiva Psalm 23.

3 Ess är inte en grupp som på något unikt vis haft strul med skivbolag. Precis som många andra majorartister spelade musikerna in en massa material som sorgligt nog aldrig sett dagens ljus. Inte förrän nu. Gruppen spelade nämligen in hela två album som aldrig släpptes på grund av svårigheter med att cleara samplingar och intern problematik, men som nu äntligen släpps här i Guldgruvan efter tillåtelse från de inblandade.

Nedan följer en intervju med Mattias Lagnander eller Racklass/P.S. the Marginal Error som idag arbetar som fritidsledare men fortfarande håller på med musik. Dels med ett liveprojekt med covers på hiphopklassiker men också en skiva tillsammans med Kristus är planerad för framtiden.

Trevlig lyssning och läsning!

Intervju med Racklass från gruppen 3 Ess:

Hur minns du tiden på 90-talet då 3 Ess var aktiva och spelade in musik?
- Det var en sjukt rolig tid, förmodligen den roligaste tiden i mitt liv. Vi fick grymma förutsättningar av skivbolaget. Tillgång till en bra studio, lön och fick vår hyra betald varje månad. Man vaknade och promenerade till studion varje dag där man fick vänta in Kristus. Musik på den här tiden skrockades fram och allting var så spontant och vi vågade experimentera och testa nya saker.

Hur kom det sig att skivorna inte släpptes?
- Allt gick bra tills vi skulle upp till bolaget och spela upp materialet för vår A & R. Vi hade innan vi börjat spela in skivan frågat bolaget om det var ok att använda samplingar, men när vi väl kom och presenterade albumet blev bolaget skräckslagna och de svarade med att de samplingarna vi använde inte kunde användas. Så vi var tvungna att spela in en ny skiva. Samtidigt som detta skedde kom bolaget Edel (Red anm – bolaget som idag äger till exempel Playground) och köpte in sig på Pitch Control och sparkade ut alla de hiphopgrupper som låg på skivbolaget. Vi skulle senare skriva på för ett annat bolag men avtalet var inte tillräckligt bra så det blev tyvärr inget.

Vilka skivor hade du gärna sett i Whoas sektion Guldgruvan?
- Jag hade gärna sett Solid Posses 12a Unity Rap från 89-90 men gärna också Navigators med sin singel Superstar. LADDA HEM "OUTGIVNA KLASSIKER 1" GENOM ATT KLICKA HÄR LADDA HEM "OUTGIVNA KLASSIKER 2" GENOM ATT KLICKA HÄR

Inga kommentarer: